torsdag 22. november 2012

Margaret Bourke-White

Margaret Bourke-White var en amerikansk fotograf som levde mellom 1904 til 1971. Hun tok i hovedsak bilder av krig og dokumentar. Hun blir regnet som den første kvinnen som fikk tillatelse til å jobbe i krigssoner, og også den første vestlige fotografen som fikk lov til å fotografere i Sovjetunionen.

I 1941 var hun den eneste utenlandske fotografen i Moskva da Tyskland invaderte landet. Hun søkte tilflukt i den amerikanske ambassaden i byen. I 1945 reiste hun gjennom Tyskland og tok bilder av blandt annet konsentrasjonsleirer. Hun tok et av sine mest populære bilder i konsentrasjonsleiren Buchenwald. (bilde under)

 Buchenwald: Kommunister og jøder bak gjerde. Under Koreakrigen i begynnelsen av 1950-tallet jobbet hun som krigskorrespondent i landet, og der tok hun kanskje sitt mest kontroversielle bilde noen sinne, dokumentasjonen av en halshugging.


Grufullt: "Horror in front of the Camera".


I 1953 fikk hun diagnosen parkinsons og døde av sykdommen 18 år senere, 67 år gammel. Bildene hennes er som regel mørke og omhandler dystre temaer som krig og lidelse. Hun har mye fokus på det gyldne snitt, noe som kommer spesielt godt frem i det ene bildet hennes (Partition of India, bilde under).

Partition of India


Andre kjente bilder er:
Pile of Corpses (1945)

Bread Line (1937)
The Poor Mother (1945)
Mine Workers (1950)


Kilder:
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/75883/Margaret-Bourke-White

http://www.lkwdpl.org/wihohio/bour-mar.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Bourke-White
Bilder hentet fra:
http://topyaps.com/top-10-photographs-of-margaret-bourke-white/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar