torsdag 13. desember 2012

Beste bilde del 2

Dette bildet har jeg valgt ut som beste bilde fordi jeg liker veldig godt hvordan bildet er bygd opp, med sterke kontraster og god komposisjon. Lys/mørk- kontrasten er spesielt stor i dette bildet og jeg har her, som i noen av de andre bildene i serien, justert opp kontrasten litt.

Plankene på veggen går på skrå inn mot takrennen som strekker seg nedover langs veggen. Alt dette skaper god bevegelse. De loddrette linjene til høyre i bildet laget er fint mønster.

Kameraet jeg brukte heter  Canon EOS 450D. ISO hadde jeg på 800, på grunn av at det var begynt å mørkne. Lukkertiden var 1/32 sekund og blenderåpningen var på F/5,7



Fem kategorier del 2

NB! Grunnet problem med blogger havnet bildene i feil rekkefølge. Bør derfor leses fra bunnen og opp. Dette er veldig beklagelig. 


Portrett: Dette er et veldig kult bilde. Det var egentlig ikke meningen å ta det med, men jeg syns det passet veldig bra. Her har jeg brukt en ekstrem lang lukkertid; hele 8 sekund! Jeg har da fått tid til å trykke på kameraet, forte meg bort til benken og fjerne meg etter 4 sekunder. Effekten av dette er kjempekul, og dette er absolutt et av mine favorittbilder fra denne serien.  Canon EOS 450D. 
Portrett: Jeg var ute og gikk en tur med kamera og stativ for å fotografere snø, da jeg fikk øye på denne snødekte benken. Snøen på søppeldunkene i bakgrunnen viser tydelig hvor mye snø det var. Jeg har beskjært bildet litt for å få frem enda bedre det gyldne snitt.  Canon EOS 450D ISO 400.  
Striper, mønster og arkitektur: Ideen var arkitektur, og det kommer veldig godt frem i bildet. Fin komposisjon med flere spennende elementer: stolper, trapper, gjerde, fotspor. Det var ganske mørkt, så jeg måtte ha ISO på 800. Lukkertid 1/8.  Canon EOS 450D. 
Striper, mønster og arkitektur: Fin komposisjon med flere elementer. Mutteren er plassert nede i det høyre hjørnet, perfekt i det gyldne snitt. Store kontraster mellom mørkt og lyst, noe jeg har forsterket i photoshop.  Canon EOS 450D ISO 250. Lukkertid 1/64. 
Striper, mønster og arkitektur: God ide og fin komposisjon. Bildet er satt sammen av mange forskjellige linjer som peker forskjellige retninger og skaper bevegelse og ubalanse. Samtidig skaper de loddrette linjene litt balanse. Canon EOS 450D, ISO 800.
Striper, mønster og arkitektur: Så over på et litt annet tema. Dette bildet inneholder både striper, mønster og arkitektur. De loddrette stripene danner et mønster, og selvet motivet er en dør; arkitektur. Canon EOS 450D ISO: 400 og lukkertid 3,22 sekund. Bildet ble tatt sent på kvelden og det var ganske mørkt, derfor stilte jeg inn lukkertiden og ISO slik at bildet ble lysere.
Collage: Her har jeg tatt bildet av katten og redigert inn en katt i fullt sprang i bakgrunnen. Katten i bakgrunnen er plassert i det gyldne snitt. Canon EOS 1100D og ISO 200. 
Dyr: Nå var jeg så godt i gang med dyr, så jeg tar det neste og. Ideen kom av seg selv ettersom katten hoppet opp på plattingen og satte seg til rette foran inngangsdøren. Nå skal det nevnes at jeg fikk litt hjelp med dette ettersom min lillesøster sto på andre siden av døren og banket på vinduet :) Atter en gang er katten plassert slik at hodet er i det gyldne snitt. Canon EOS 1100D. ISO: 640.
Dyr: Dette er et fint bilde å starte dette innlegget med. Her har jeg tatt for meg temaet dyr. Dette bildet tok jeg når jeg var ute for å fotografere snøværet, og katten plutselig kom løpende bort til meg. Komposisjonen er god; katten er plassert relativt bra i det gyldne snitt og diverse linjer skaper bevegelse i bildet. Lyset var egentlig ganske bra, men jeg har justert kontasten litt i photoshop. Jeg har brukt Canon EOS 1100D. ISO: 200 og lukkertid 1/83.





































torsdag 22. november 2012

Talking people

Vi fikk i oppdrag å designe et forslag til CD-cover for bandet Talking People. Først gikk vi i fotostudio og tok bilder, så redigerte vi forskjellige forslag. Dette var en fin oppgave der vi fikk testet ut det vi hadde lært av redigering og foto. Det ferdige forslaget er her;





Margaret Bourke-White

Margaret Bourke-White var en amerikansk fotograf som levde mellom 1904 til 1971. Hun tok i hovedsak bilder av krig og dokumentar. Hun blir regnet som den første kvinnen som fikk tillatelse til å jobbe i krigssoner, og også den første vestlige fotografen som fikk lov til å fotografere i Sovjetunionen.

I 1941 var hun den eneste utenlandske fotografen i Moskva da Tyskland invaderte landet. Hun søkte tilflukt i den amerikanske ambassaden i byen. I 1945 reiste hun gjennom Tyskland og tok bilder av blandt annet konsentrasjonsleirer. Hun tok et av sine mest populære bilder i konsentrasjonsleiren Buchenwald. (bilde under)

 Buchenwald: Kommunister og jøder bak gjerde. 



Under Koreakrigen i begynnelsen av 1950-tallet jobbet hun som krigskorrespondent i landet, og der tok hun kanskje sitt mest kontroversielle bilde noen sinne, dokumentasjonen av en halshugging.


Grufullt: "Horror in front of the Camera".


I 1953 fikk hun diagnosen parkinsons og døde av sykdommen 18 år senere, 67 år gammel. Bildene hennes er som regel mørke og omhandler dystre temaer som krig og lidelse. Hun har mye fokus på det gyldne snitt, noe som kommer spesielt godt frem i det ene bildet hennes (Partition of India, bilde under).

Partition of India


Andre kjente bilder er:
Pile of Corpses (1945)

Bread Line (1937)
The Poor Mother (1945)
Mine Workers (1950)






Kilder:
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/75883/Margaret-Bourke-White

http://www.lkwdpl.org/wihohio/bour-mar.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Bourke-White
Bilder hentet fra:
http://topyaps.com/top-10-photographs-of-margaret-bourke-white/

torsdag 8. november 2012

Reflektor

Reflektor er et objekt som brukes til å styre lys, og brukes ofte under filming eller fotografering. Hvor mye lys som tas opp styres av materialet reflektoren er laget av. En reflektor i gull eller sølv reflekterer mer lys enn en i svart, som demper lyset.

Her har jeg to bilder, der det øverste er uten reflektor og det nederste er med. En ser tydelig forskjell i ansiktet, det lyser opp! Lind Victoria.



torsdag 1. november 2012

Retusjering

Her har jeg retusjert et bilde av Malene i to stadier. Jeg har brukt dodge, burn, sponge og spot healing tool brush. Det første er et "naturlig" redigert bilde, mens det andre er et overdrevet. Til sist har leg lagt ved et bilde der jeg har brukt liquify til å endre på størrelsen på øynene hennes.



Collage


Photoshop

Dodge er et verktøy som brukes til å gjøre bildet eller detaljer i bildet lysere. Du finner det i venstre menylinje 3 hakk under viskelæret. En kan justere størrelsen på penselen, slik at man kan gå i den minste detalj.

Burn er, som ordet kanskje forklarer, et verktøy som brukes til å "brenne" eller gjøre mørkere områder i bildet. Man finner det ved å holde inne dodge-tasten. Da får du opp en mini-meny, og på andre linje ligger burn. På tredje linje finner du Sponge.

Sponge er et verktøy som brukes til å dempe og forsterke farge på et bilde.

Spothealing Tool Brush er et veldig avansert og kraftig verktøy som brukes til å fjerne uønskede flekker, for eksempel kviser eller føflekker. Du finner det i den venstre menylinjen, og den er merket som et plaster.

Clone Stamp Tool brukes til å kopiere og forflytte piksler i et foto. En kan for eksempel kopiere et øye. Clone Stamp Tool vises som et stempel, og er plassert under Brush Tool.

Portrettfoto/bilde

Et portrettbilde skal vise en person, samt få frem personligheten til denne personen. Et portrettbilde kan være alt fra et helt "rett fram" bilde av et ansikt til et bilde der en nesten ikke kjenner igjen motivet.

torsdag 25. oktober 2012

Favorittbilde

Dette er mitt favorittbilde. Det er et originalt bilde med flotte kontraster og god komposisjon. Den mørke lampen til høyre står i stor kontrast til den veldig lyse veggen, som lyser opp hele bildet. En vertikal linje i midten deler den lyse og den mørke delen. samtidig har noe av det lyse "sluppet over" på den mørke siden og omvendt. (den lyse stripen på takrennen og den mørke lampen).

  Kameraet jeg har brukt heter Canon EOS 450D. ISO er på 200, blenderåpningen er på F/9,9 og lukkertiden er 1/197.




  

Fem kategorier

Komposisjon: Fint bilde med mye bevegelse. Komposisjonen er bra, med fin balanse mellom de ulike delene av bildet. Jeg har brukt et Canon EOS 450D. ISO-400, blenderåpning F/5 og lukkertid 1/64.

Komposisjon: Ideen er å fokusere på stammen i forgrunnen, slik at bakgrunnen blir uskarpt. Jeg syns dette er et fint bilde med god komposisjon. Canon EOS 450D. ISO-200, blender F/7 og lukkertid 1/128.

Lys: Stilig bilde, der lyset kommer frem gjennom to busker og gjør dem mørke. Passer til årstiden, med god kontrast på lyst og mørkt. Et av mine favorittbilder. Jeg har også på dette brukt Canon EOS 450D. ISO-160, blender F/19,9 og lukkertid 1/512.

Lys: Fin kontrast mellom lys og mørke. Den relativt mørke lampen på den lyse siden og den lyse stripen på takrennen gjør dette til et kult bilde. Canon EOS 450D. ISO-200, blender F/9,9 og lukkertid 1/197.

Natur (selvvalgt): Dette er et lyst og fint bilde med mye bevegelse. Flotte linjer som strekker seg på tvers av bildet (veien nede til venstre, horisonten og grenene). Canon EOS 450D. ISO-400, blender F/11,3 og lukkertid 1/197.

Natur (selvvalgt): Bilde med sterke kontraster (bladene og bakgrunnen/grenene) og mye bevegelse. Canon EOS 450D. ISO-200, blender F/5,7 og lukkertid 1/64.

Natur (selvvalgt): Dette kunne likså godt havnet under komposisjon, men jeg valgte å sette det under natur. Komposisjonen er bra, med fokus på det gyldne snitt. Bladene skaper bevegelse opp mot en nokså statisk bakgrunn. Canon EOS 450D. ISO-400, blender F/5,7 og lukkertid 1/83.

Vann: Er ikke helt sikker på om disse bildene er korrekte, men hovedfokuset er vann, så jeg tar de med. Her har vi et bilde med både god balanse og bevegelse. Horisontlinjen på tvers av bildet skaper balanse, mens treet til venstre skaper bevegelse. Canon EOS 450D. ISO-400, blender F/5 og lukkertid 1/32.

Vann: Et av mine favorittbilder fra denne serien. Trærne i bakgrunnen som speiler seg i vannet skaper en fin og behagelig stemning. Treet i forgrunnen skaper bevegelse. Gyldne snitt. Canon EOS 450D. ISO-500, blender F/4,6 og lukkertid 1/32.

Vann: Et litt dystert, men lyst bilde. Den mørke stammen i forgrunnen gjør hele bildet litt mørkt. Jeg har valgt å fokusere på bladene fordi det får fokuset litt bort fra den mørke stammen. Bakgrunnen, med de to trærne som speiler seg i vannet er fin og behagelig. Canon EOS 450D (tror jeg husker navnet utenat nå). ISO-640, blender F/5 og lukkertid 1/32.

torsdag 4. oktober 2012

Hvordan gjøre hele bildet svart/hvitt utenom en del

Åpne Photoshop og velg bilde. Lag deretter en ny layer og marker bildet. Så kopierer du over bildet fra bakgrunnen til den nye layeren. Så tar du den nye layeren og gjør den om til gråtone. "image", "adjustments", "gradient map". Velg så svart/hvitt.

Til slutt velger du "history brush" fra verktøylinjen til venstre. Velg svart i fargefeltet og "fargelegg" det området du vil ha farget. Resten blir da svart/hvitt.



Hvordan gjøre om bilder fra farge til gråtone

Det første en må gjøre er å åpne et bilde i Photoshop. Deretter velger du "media", "adjustments", og "gradient map". Så får du opp en slags meny, hvor du kan velge mellom mange farge- og gråtoner.


Testing av Blender

I dag ble vi sendt avgårde for å teste ut blender. En blender har som funksjon å regulere hvor mye lys som slippes inn. De vanligste tallene er 1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16 og 22.

Her er et par eksempel som viser bruken av blender.



torsdag 27. september 2012

Læringsoppdrag 27. september

Siden lærerne er vekke fikk vi et læringsoppdrag som vi skulle jobbe med denne dagen. Oppgaven gikk ut på å ta masse bilder av et bestemt tema og legge ut noen utvalgte her på bloggen.

Her er de fem kategoriene vi kunne velge mellom:
1. Lys
2. Vann
3. Venner
4. Selvvalgt tema
5. Komposisjon

Jeg valgte kategori nummer 5, komposisjon. Dette var en interessant oppgave fordi jeg fikk utfolde meg selv og eksprimentere med forskjellige objekt.

Dette bildet er min personlige favoritt. Jeg har lagt stor vekt på det gyldne snitt, og føler det kommer godt frem her. Hvis en ser nøye etter kan en se en liten edderkopp litt nede til høyre. En skrå linje som starter nede i høyre hjørne og blir forsterket av flasken og bladene til venstre skaper bevegelse.


 Dette bildet er godt komponert, med flere spennende objekt. Også i dette bildet er det lagt vekt på det gyldne snitt.

 Et rolig og balansert bilde. Det gyldne snitt er tydelig lagt vekt på. Rolige farger som skaper stemning.


 Dette bildet er veldig abstrakt, samtidig som en tydelig kan gjenkjenne blader, steiner osv. Komposisjonen er bra, med fokus på det gyldne snitt.


Et flott bilde med masse liv og bevegelse. den bratte hellingen, treestammen som står litt skjeft og blomsten skaper fin bevegelse. I tillegg har vi et lite strå oppe i høyre billedkant. Strået er plassert i det gyldne snitt, og er dermed litt lettere å få øye på enn hvis det ikke hadde blitt plassert der.

torsdag 20. september 2012

Time value

I dag lærte vi om time value (lukkertid). Desto høyere lukkertid du har desto høyere lukkertid du har (lengre tid) desto mer bevegelse får du med i bildet. Lav lukkertid gjør at bildet blir mer fryst. Det gjør og at bildet blir mørkere, fordi det kommer mindre lys inn i kameraet. Alexandra og Martine.








onsdag 19. september 2012

Kunstmuseum

Vi var en tur på Stavanger Kunstmuseum, og der tok vi litt bilder for å dokumentere turen. Det var en fin, men våt, tur. Her er bildene: